• +90 342 317 2700

Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği Bölümü 1996 yılında kurulmuştur. Eğitim dili İngilizce olan bölümde ilk lisans öğrencileri 1998–1999 yılında eğitim öğretime başlamıştır.  İlk lisansüstü öğrencilerini 2000–2001 eğitim öğretim yılında almıştır. 2011 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Ortak Lisansüstü Program hayata geçirilerek doktora programı açılmıştır. Öğrenciler hazırlık sınıfı haricindeki 7 yarıyılda mühendislik ortak derslerinin dışında iplik, dokuma, örgü, dokusuz yüzeyler, boya, terbiye, konfeksiyon, tekstil makinaları ve teknik tekstiller alanlarında zorunlu ve seçmeli dersler almaktadırlar. Bölüm öğrencileri ayrıca Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencileri makine mühendisliği, endüstri mühendisliği bölümleri ile çift anadal; makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, iktisat ve işletme bölümleri ile yandal programlarına sahiptir. Bölümümüzde uygulanan Socrates ve Erasmus Programı ile öğrenci ve öğretim elemanlarımızın Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da bulunan üniversitelerde uluslar arası düzeyde bilgi paylaşım olanağı sunmaktadır. Bölümümüz, toplumsal sorumluluk sahibi, yenilikçi, işbirliğine açık ve idealist mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Yeni oluşan iş dinamikleri doğrultusunda; iş dünyasının gelişen ihtiyaçlarını karşılayabilmek, öğrencilerin pratik tecrübelerini geliştirmek ve çalışma hayatına adapte edebilmek amacıyla 2012-2013 eğitim-öğretim yılında intörn mühendislik uygulamasına başlanmıştır. Uygulama kapsamında; öğrenciler mezun olmadan önceki son dönemde akredite edilmiş firmalarda tam zamanlı çalışabilme fırsatı bulmaktadırlar. Bu uygulama ile iş hayatına daha iyi hazırlanmış, toplumsal sorumluluk sahibi, yenilikçi, işbirliğine açık idealist mühendisler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Gaziantep sanayi ve ticaret altyapısı ile Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Gaziantep'in öne çıkan sektörlerinin başında tekstil sektörü gelmektedir. Sektör, öncelikle farklı çeşitlerde iplik ve halı imalatına yoğunlaşmaktadır. Özellikle, makine halısı, iplik ve dokusuz kumaş üretimi açısından uzman olan sektör, Türkiye genelinde sektöre hakim durumdadır (Kaynak= http://www.gso.org.tr/userfiles/ file/ Sayfalar/ Ekovizyon2013.pdf). Bu büyük sektörün tekstil mühendisi, akademik destek ve laboratuar imkanı gibi ihtiyaçlarını karşılamak için intörn mühendislik uygulaması ve özellikle halısı testleri bölümümüzde gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca öğretim üyelerimiz sektörle işbirliği içerinde olarak onların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmaktadırlar.

Gelişmiş tekstil sektörüne sahip bir ilde konumlanmış olan Tekstil mühendisliği bölümü mezunları tekstil sektörünün üretim, planlama, pazarlama ve Ar-Ge birimlerinde görev almaktadırlar.   

ÖZGÖREVİMİZ

Yüksek eğitim kalitemizle, bilimin ve teknolojinin ışığında, teorik ile pratik bilgiyi sentezleyebilen, analitik düşünme gücü yüksek, mesleki öngörüleri gelişmiş, tekstil mühendisliği bilimi konularına hâkim, mesleki ahlakı yüksek, sorumluluk sahibi, araştırmacı, analiz yapabilen, tasarlayabilen ve problem çözebilen tekstil mühendisleri yetiştirmektir.

VİZYONUMUZ

Eğitim kalitesini en üst düzeye çıkararak, tekstil mühendisliği bölümleri arasında lider konuma ulaşıp, iş yaşamında lider konuma gelebilecek tekstil mühendisleri yetiştirmek ve bilimin gelişmesini sağlayacak, uluslararası düzeyde çalışmalar ile ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak.

BÖLÜM BAŞKANININ MESAJI
Eğitim-öğretime 1998 yılında başlayan Tekstil Mühendisliği Bölümü ilk mezunlarını 2003 yılında vermiştir. Bölümde lisans eğitiminin yanı sıra Yüksek Lisans programı  ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ile ortak doktora programı bulunmaktadır. Türkiye'deki tekstil sektörü için önemli bir yere sahip olan Gaziantep ilinde iplik, halı, dokusuz yüzeyler ve teknik tekstiller gibi birçok alanda üretim gerçekleşmektedir. Tekstil alanında geniş bir üretim yelpazesine sahip Gaziantep'te alanında uzman olabilecek yetkin mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktayız. İntörn mühendislik uygulaması sayesinde öğrencilerimiz mezun olmadan önce akredite olmuş bir firmada tam zamanlı çalışma fırsatı bulmaktadırlar. Bu uygulama sayesinde öğrencilerimiz çalışma hayatında pratik tecrübe kazanmaktadırlar.

Bölümümüzde aktif olarak kullanılan 7 tane laboratuvar ve 1 uygulama merkezi bulunmaktadır. 2006 yılında kurulan pilot işletme, öğrencilerin derslerde gördükleri teorik bilgileri işletmede pratiğe çevirmelerine olanak sağlamaktadır. Bölümümüz, 2 Profesör, 4 Doçent, 1 Öğretim Üyesi Doktor ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 10 öğretim elemanı ile eğitim-öğretime devam etmektedir.

MÜDEK

MÜDEK (Mühendislik Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından Tekstil Mühendisliği Lisans Programımıza (İngilizce) 1 Mayıs 2018 tarihinden itibaren 2 yıl süreli Akreditasyon Belgesi ve EUR-ACE etiketi etiketi verilmiştir. Bölümümüz 30 Eylül 2020 tarihine kadar akredite edilmiştir.

Bölüm tanıtım sunumu için tıklayınız.